Sverige

Stadshotellens historia i Sverige

No featured Image

Under 1800-talet i Sverige, när handel och rörlighet tog fart tack vare utvecklingen av järnvägar, växte också behovet av hotell och andra tillfälliga boenden. För att tillgodose detta växande behov började stora, lyxiga hotell att byggas i stadskärnan, de så kallade stadshotellen.

Dessa nya stadshotell var ofta hem för fina restauranger och festlokaler, vilket snabbt gjorde dem till sociala och underhållande nav i städerna. Precis som hotellen var dessa nöjeslokaler ofta mycket påkostade och räknades bland de finaste i staden, tillsammans med kanske banken, rådhuset och kyrkan.

Till slut ägdes hotellen av SARAs koncern, en koncern som för en tid ägde den största hotellkedjan i landet. Men för ungefär 20 år sedan gick företaget i konkurs, vilket resulterade i att hotellen såldes. Många av de gamla stadshotellen ägs nu av Elite Hotels, där de har restaurerats varsamt och återställts till sin tidigare höga standard.

Ett av de mest framstående stadshotellen finns i Luleå och ägs av Elite Hotels. Idag rymmer det inte bara ett hotell, utan också en lunchrestaurang och en brittisk pub. Hotellet byggdes i början av 1900-talet och är kanske mest känt för sin stora festlokal, som pryds av otroligt vackra ljuskronor.

Hotellen har dock moderniserats betydligt idag och erbjuder självklart allt det man förväntar sig av ett hotellbesök.