Sverige

Höga Kusten

No featured Image

En av Sveriges mest lockande turistdestinationer är Höga Kusten, belägen i Ångermanland. Detta område inkluderar Härnösand, Kramfors och Örnsköldsvik. Efter den senaste istiden genomgick landskapet en landhöjning på ungefär 800 meter, vilket resulterade i ett unikt landskap med höga klippor blandat med vikar och skär.

Det antas att människor har bott här i cirka 7000 år.

Det var Birger Åström, en framstående förespråkare och länsarkitekt, som gav området dess namn, Höga Kusten, efter att ha utfört en undersökning av landskapet i början av 70-talet. År 2000 fick området status som världsarv.

Semester på Höga Kusten

Som besökare på Höga Kusten finns det massor av alternativ att välja mellan. Ett populärt ställe är Mosjön, känd för sin fantastiska camping och sjö med ädelfisk.

Men du behöver inte bara fiska vid Mosjön. Du kan också samla familjen runt en eld vid sjön och grilla på kvällen med solnedgången som bakgrund.

Om någon kan spela gitarr är det definitivt ett plus. Om du letar efter boende kan du kontakta Mosjöns Camping. Det finns gott om möjligheter till avkoppling och aktiviteter för hela familjen, som lekplatser för barn, minigolf och sportfiske.

Mosjön har ädelfisk och fiskeentusiaster kan köpa fiskekort och prova på spinnfiske, mete eller flugfiske. Det finns även en badbrygga för de som vill ta ett dopp.

Utforska området

Om du vill utforska området finns det mycket att välja på. Ta en tur till Högbondens fyrö, eller gå på en vandring. Prova några av Höga Kustens vandringsleder som ligger i närheten, till exempel upp till Svedje och Hörnett. Eller kanske besöka några av de många historiska platserna i området. På campingen kan de ge tips och råd om utflykter.