Resor Utlandet

Hur du klarar av den långa flygresan

No featured Image

Att ta sig an en lång flygtur till avlägsna och exotiska platser kan vara en upplevelse i sig. Men själva flygresan dit är ofta mindre uppskattad. Även om det inte finns något trollspö för att göra flygresan perfekt, finns det åtgärder man kan vidta för att göra resan mer behaglig.

Ett första steg kan vara att välja rätt tidpunkt för flygningen vid bokningen. Långa flygningar kan orsaka en rad fysiska besvär, särskilt när man flyger österut, mot solen. Detta fenomen kallas jetlag och kan ta dagar, ibland veckor, att återhämta sig från. Ett tips kan vara att välja ett flyg som landar på morgonen om man flyger österut och sova under flygningen. Använd också tjänster som Booking.com eller Skyscanner för att hitta bra priser på resan.

Om du planerar att sova under flygningen kan det vara bra att packa några nödvändiga tillbehör. En nackkudde kan göra stor skillnad när man sover sittande. Utan stöd för huvudet kan man lätt vakna med nackspärr. Investera också i en bekväm ögonmask för att blockera ljuset. Ett par sköna hörlurar kan också hjälpa till att stänga ute störande ljud som kan hindra en god natts sömn.

Om du reser västerut kan det vara smart att anlända på kvällen så att du kan åka direkt till hotellet, checka in och gå och lägga dig. I det här fallet bör du naturligtvis hålla dig vaken under flygningen, vilket innebär att du kan behöva ta med dig något som håller dig sysselsatt.

På långa flygningar har flygplanen oftast inbyggda skärmar i sätet framför dig där du kan titta på filmer eller tv-serier. Det finns säkert tillräckligt med underhållning för hela resan, men det kanske inte alltid är något som intresserar dig. Att ta med egen underhållning är därför alltid en bra idé. En bok, ljudbok eller liknande kan vara ett utmärkt val för en lång flygresa.